درو چیست؟
درو (Dero) نخستین پروژه بلاکچینی است که سعی در ترکیب بلاکچینهای بهرهگیرنده از گواه اثبات کار (PoW) با ساختار گراف جهتدار غیرمدور (DAG) میکند. از سوی دیگر تراکنشهای این شبکه به کلی ناشناس هستند. به شکلی ساده، این شبکه به دنبال ترکیب امنیت و غیرمتمرکز بودن بلاک چینهای مبتنی بر گواه اثبات سهام با مقیاسپذیری و نرخ بالای تراکنش فناوری DAG است. همچنین این شبکه از قراردادهای هوشمند به شکل بومی (و بدون نیاز به لایههای سوار بر لایه صفر) پشتیبانی میکند.
شبکه درو (DERO) چگونه کار میکند؟
اولین نکته جالب توجه در خصوص بلاک چین درو (Dero) این است که این پروژه از ابتدا و بدون فورک کردن پروژه موجود دیگری توسعه یافته است. این پروژه به زبان برنامهنویسی GOLANG نوشته شده است. این شبکه در ابتدای کار خود (در سال ۲۰۱۸) سعی در پیوند تکنولوژی بلاک چین موجود با الگوریتم CryptoNote V2 (ارائه شدن توسط نیکولا فن سابرهاخن در سال ۲۰۱۳) دارد. این پروتکل اجازه مخفی ماندن فرستنده و گیرنده و مبلغ تراکنش را میدهد. الگوریتم PoW این شبکه پیشتر بر مبنای CryptoNight بود ولیکن اخیرا به الگوریتم ابداعی این پروژه با نام AstroBWT تغییر یافته است. این الگوریتم که بر مبنای تبدیل باروز-ویلر توسعه پیدا کرده است، برتری دستگاههای ASIC، FPGA و حتی GPU را از بین برده و به دستگاههایی با CPU ضعیف این اجازه را میدهد که در اجماع شبکه نقش داشته باشند. برای مثال در تصویر زیر برخی از برترین نتایج بنچمارک دستگاههای مختلف با این الگوریتم را مشاهده میکنید. همانطور که مشخص است، معماری ARM (به کار رفته در اکثر دستگاههای موبایلی و کوچک) نتایج بسیار خوبی را از خود نشان میدهند.
از دیگر تبعات معماری مورد استفاده این شبکه، ساخت زنجیرهای اصلی از بلوکها از بلوکهای ساخته شده توسط DAG است. این زنجیره به دو بلوکهای اصلی و جانبی تقسیم میشود. با توجه به اینکه کوچکترین واحد مخاسبات در این شبکه تراکنش و نه بلوک است؛ بلوکهای ساخته شده میتوانند حاوی تراکنشهای نامعتبر (دو بار خرج کردن یا تکراری وغیره) باشند. این تراکنشهای نامعتبر توسط پروتکل کلاینت رد میشوند و در شبکه اجرا نمیشوند. DERODAG، هر تراکنش را به شکل اتمی پردازش میکند.
ویژگیهای شبکه Dero چیست؟
بلاک چین درو سرشار از نوآوریهای فنی و بهینهسازیهای محاسباتی در عین حفظ امنیت و حریم خصوصی است. یکی از ضعفهای این پروژه عدم اطلاعرسانی صحیح و روشن در خصوص بسیاری از موارد پروژه است. ناهماهنگی در ثبت و داکیومنتیشن، کار را برای انتقال صحیح اطلاعات مشکل میکند. انتظار میرود پس از آپگرید بعدی شبکه، توجه این تیم به بازاریابی و تبلیغ بیشتر شود.
با این مقدمه به برخی از ویژگیهای این شبکه اشاره میکنیم: ابتدا از زمان ساخت بلوک آغاز میکنیم. متوسط زمان تشکیل بلوک در این شبکه ۲۷ ثانیه است و تایید تراکنشها در آن ۴.۵ دقیقه به طول میانجامد. با توجه به بهینهسازیهای صورت گرفته در فرایند تایید گواههای بینیاز دانش این شبکه (NIZK)، مدت زمان متوسط تایید برای تاییدکننده از ۱۵ میلی ثانیه به ۱.۵ میلی ثانیه کاهش پیدا کرده است و این پروژه در تستنت خود قادر به دستیابی به نرخ تراکنش ۷۵۰ تراکنش در ثانیه است. همچنین ارتباط همتا به همتا در این شبکه رمزنگاری میشود.
در جدیدترین نسخه بروزرسانی این شبکه با نام Stargate RC2، که هماکنون در شبکه تستی این پروژه در حال فعالیت است ویژگیهای جالبی در حال آزمایش هستند که برخی از آنها به شرح زیر هستند:
- رمزنگاری همریختی: رمزنگاری همریختی (Homomorphic Encryption) نوعی از رمزنگاری است که میتوان عملیات و محاسبات را بر روی داده رمز شده به نحوی انجام داد که خروجی فرقی با انجام همان عملیات بر روی داده رمز نگاری نشده نداشته باشد. چنین قابلیتی میتواند بسیار انقلابی و حائز اهمیت باشد. برای مثال حوزه درمان میتواند با حفظ حریم شخصی بیماران، اطلاعات آنها را برای تحقیق و انجام محاسبات بیشتر به سرویسهای ارائهدهنده رایانش ابری بسپارد. این شبکه از مدل حساب محور (account based۹ برای نگهداری موجودی استفاده میکند. با بهینهسازیهای صورت گرفته، برای برزورسانی به موجودی حسابها تنها به دریافت ۶۶ بایت اطلاعات از بلاکچین نیاز است که این امر سرعت بروزرسانی والتها را بسیار بالا میبرد. با تخمین صورت گرفته توسط این شبکه، اگر یک میلیارد حساب در این شبکه وجود داشته باشد و یک تریلیون تراکنش در آن انجام شود، اطلاعات بلاکچین فزون از ۸۰۰ گیگابایت نخواهد شد. این امر به دستگاههای سبکی همچون رزبری پای اجازه میدهد که بتوانند در شبکه به عنوان نود فعالیت کنند.
- پشتیبانی از قراردادهای هوشمند عمومی و خصوصی: قراردادهای هوشمند عمومی همانند قراردادهای هوشمند متداول هستند و اطلاعات آنها برای همگان قابل مشاهده است در حالی که اسمارت کانترکتهای خصوصی دادههای چندانی به بیرون درز نمیدهند.
- سیگما ماینینگ: با وجود سیگما ماینینگ، دیگر نیازی به استخرهای ماینینگ رایج در شبکههای مبتنی بر گواه اثبات کار نخواهد بود. در این شیوه، بلوکهای شبکه به اجزای کوچکتری به نام SigmaDAGs میشکنند و هر ماینر مشغول ماین آن میشود. همچنین با ذخیره اطلاعات ماینینگ بر روی شبکه، عملا خود شبکه تبدیل به یک استخر ماینینگ بزرگ و یکپارچه میشود و هر ماینر با توجه به میزان کاری که انجام داده است، پاداش خود را دریافت میکند.
- متخصصان این شبکه دست به طراحی ZFS (سامانهای برای مدیریت فیزیکی و منطقی دادههای ذخیره شده) جدیدی زدهاند و آن را با نام Graviton عرضه کردهاند. این پایگاه داده به شکل متنباز منتشر شده است. این دیتابیس برای ذخیره اطلاعات مربوط زوج کلیدهای عمومی و خصوصی بهینه است و سرعت بسیار بالایی دارد.
کوین DERO چیست؟
ارز بومی این شبکه DERO نام دارد. متاسفانه اطلاعات زیادی در خصوص کاربردهای این کوین وجود ندارد اما انتظار میرود به عنوان کارمزد تراکنشهای شبکه استفاده شود. حداکثر عرضه این ارز برابر با ۱۸.۴ میلیون عدد است؛ پس از رسیدن به این میزان، تورم سالیانه برابر با ۱۵۷ هزار عدد کوین درو جدید خواهد بود. دو میلیون عدد از این ارز، پیشاستخراج شده بود که یک میلیون از آن به تیم توسعهدهنده اختصاص دارد و یک میلیون دیگر خرج توسعه اکوسیستم و برنامههای بازاریابی خواهد شد. تعداد کل کوینهای در گردش و میزان انتشار ماهیانه را در تصویر زیر مشاهده میکنید:
قیمت کوین DERO در زمان نگارش این مطلب ۱۳.۸۵ دلار است. ارزش بازار این ارز در حال حاضر ۱۵۵ میلیون دلار است که از این حیث در رتبه ۳۰۶ام ردهبندی سایت کوین مارکتکپ جای دارد. ۱۱.۱ میلیون عدد درو هماکنون در حال گردش در بازار است. بیشترین قیمت تاریخی این ارز در اکتبر ۲۰۲۱ (آبان ۱۴۰۰) با ۲۷.۲۸ دلار رقم خورد. کمترین قیمت آن نیز در سپتامبر سال ۲۰۱۸ (شهریور ۱۳۹۷) با ۰.۲ دلار ثبت شد.
مرورگر این شبکه را میتوانید از این لینک مشاهده کنید.
با تیم توسعهدهنده درو آشنا شوید
خبر بد این است که هویت این تیم مشخص نیست. چیزی که میدانیم این است که در دسامبر سال ۲۰۱۷، این شبکه با سه توسعهدهنده تمام وقت کار خود را آغاز کرد. بنابر اعلام سایت پروژه، توسعهدهندگان آن هر یک بیش از یک دهه تجربه کار در بخش رمزنگاری و چندین سال سابقه در توسعه بلاکچین دارند. با توجه به سیر پیشرفت جالب توجه این پروژه و نوآوریها و بهینهسازیهای صورت گرفته، به نظر این ادعا چندان نادرست نباشد.
نقشه راه شبکه درو چیست؟
نقشه راه این شبکه در تصویر فوق قابل مشاهده است. این نقشه بیشتر نشانگر کارهای گذشته این پروژه است و چیزی در خصوص آینده در آن ذکر نشده است. آخرین تصویر مشخص شده، اجرای آپگرید Stargate RC2 در شبکه آزمایشی را نشان میدهد که همچنان در این مرحله قرار داریم.
کوین DERO را از کجا خریداری کنیم؟
ارز DERO را میتوانید از صرافیهای متمرکز کوکوین، کوینکس، هاتبیت و TradeOgre تهیه نمایید.