ارز دیجیتال آیوتا (IOTA) چیست؟
آیوتا (IOTA) اولین دفترکل توزیع شده متن باز است که برای قدرت بخشیدن به اینترنت اشیا (IoT)، انتقال پول بدون هزینه های جانبی و یکپارچه نمودن داده ها برای ماشین ایجاد شده است. این بدان معناست که این ارز دیجیتال رمزپایه امکان تبادل داده بین ماشین های مجهز به سنسورهای مختلف در بستر اینترنت اشیا را فراهم میکند. IOTA ارز دیجیتال محلی این پلتفرم است که در حال حاضر بر اساس حجم بازار در جایگاه هجدهم در میان ارزهای رمزپایه قرار دارد.
تاریخچه
اواخر سال 2017 میلادی بنیاد آیوتا (IOTA Foundation) به عنوان یک سازمان غیرانتفاعی در کشور آلمان ثبت شد و وظیفه آن هماهنگی و تأمین مالی اکوسیستم IOTA است. از طریق بنیاد IOTA این ارز رمزپایه خیلی زود در فضای اینترنت اشیا شروع به رشد و ابداعات جدید نمود. این بنیاد قبلاً با شرکت هایی که نقش اصلی در اینترنت اشیاء دارند مانند (Cisco Systems Inc. (CSCO و (Samsung Electronics Ltd. (SSNLF همکاری کرده است تا بتواند یک بازار داده را ایجاد نموده و در آینده از آن درآمدزایی کند. IOTA همچنین با یک شرکت فعال در زمینه انرژی به نام Innogy نیز همکاری نموده است.
در مجموع 2،779،530،283،277،761 IOTA در بلوک اولیه آیوتا ایجاد شد. بدون فرآیند استخراج، سیستم فاقد مکانیسم طبیعی برای برنامه توزیع توکن ها بود؛ بنابراین توکن های IOTA ابتدا از طریق عرضه اولیه سکه (ICO) توزیع شدند. این ICO حدود 584،000 دلار برای IOTA Foundation سرمایه اولیه جمع آوری نمود.
درباره IOTA
شرکت ها برای نظارت بر شرایط کارخانه ها، خطوط حمل و نقل، مزارع کشاورزی، فروشگاه ها و خانه ها اقدام به ایجاد دوربین، حسگر و سایر وسایل می کنند. اینترنت اشیاء (IoT) در حال حاضر نیرویی اساسی در اقتصاد جهانی است که طبق اعلام شرکت مشاوره Bain & Company انتظار می رود حجم بازار آن تا سال 2020 میلادی به ارزش 470 میلیارد دلار برسد.
شبکه های بلاک چین با مقیاس پذیری مقابله می کنند و اغلب برای اینکه ماینرها معامله شما را زودتر از موعد انجام دهند از شما هزینه اضافی دریافت میکنند. در این میان آیوتا قصد دارد هم مشکل مقیاس پذیری و هم هزینه معاملات را با استفاده از شبکه جدید خود حل کند تا میلیاردها دستگاه موجود در بستر IoT بتوانند از آن به صورت رایگان استفاده کنند.
آیوتا (IOTA) چگونه کار میکند؟
IOTA از طراحی سنتی بلاک چین که توسط اکثر ارزهای رمزنگاری شده استفاده میشود، بهره نمیبرد. در عوض پلتفرم جدیدی به نام “Tangle” ایجاد نموده است که از یک مفهوم ریاضی معروف با عنوان گراف جهت دار غیرمدور (Directed Acyclic Graph) استفاده می کند. در این روش کاربر IOTA برای ارسال یک تراکنش باید دو تراکنش دیگر را نیز به صورت تصادفی در شبکه تأیید کند.
این یعنی برای اینکه اعتبار یک معامله خود حفظ شود، هر گره در گراف Tangle باید دو معامله قبلی را در یک گره دیگر تأیید کند. این روش دو نتیجه مثبت در پی خواهد داشت:
- در این روش استخراج کنندگان به عنوان اشخاص برای اعتبارسنجی معاملات حذف میشوند. در نتیجه هنگام افزایش سرعت و تعداد تراکنش ها مشکلات احتمالی شبکه حذف خواهند شد.
- میزان رشد و سرعت شبکه به طور مستقیم با تعداد کاربران آن متناسب می شود.
IOTA هزینه تراکنش ندارد و ادعا می کند مشکلات مقیاس پذیری مانند تأخیر در شبکه به دلیل تراکم بلوک ها (مربوط به بیت کوین) را حل کرده است. هر دستگاه جدید موجود در شبکه هنگام ارسال معاملات، قدرت محاسبات خود را نیز با شبکه به اشتراک میگذارد. Tangle همچنین امکان استخراج بلوک ها را از بین می برد و به این صورت است که تمام سکه های موجود در شبکه هنگام پیدایش آن ایجاد شده اند.
IOTA همچنین در الگوریتم رمزنگاری خود از امضای مبتنی بر هش (Hash) به جای رمزنگاری منحنی بیضوی (ECC) استفاده می کند. امضاهای مبتنی بر Hash بسیار سریعتر از ECC عمل میکنند. در این بین آیوتا از یک تابع هش به نام Curl که خود طراحی کرده است استفاده می کند.
در ژوئیه سال 2017 میلادی توسعه دهندگان یک آسیب پذیری بحرانی را کشف کردند که به آنها اجازه می داد در شبکه جعل امضاء کنند. به طور کلی توسعه دهندگان از رمزنگاری توسعه یافته خود انتقاد کردند. در تاریخ 7 آگوست همان سال توسعه دهندگان تابع هش را با یک نسخه SHA-3 به نام Kerl جایگزین کردند که با عملیات سه جانبه (به جای باینری) کار میکرد و به طور موثری مشکل آسیب پذیری را حل نمود.
ذخیره سازی ارز دیجیتال IOTA
دو کیف پول نرم افزاری با امنیت نسبتاً بالا برای ذخیره سازی IOTA وجود دارند که عبارتند از:
- کیف پول Desktop GUI
- کیف پول Trinity