مهران بیت

دیفای 2 (DeFi 2.0) چیست؟

اگر در دنیای دیفای یا همان امور مالی غیرمتمرکز که دو سالی هست شکوفا شده، فعال باشید می دانید …

مهدی محمدی
دیفای
۲۴ دی , ۱۴۰۰
1183 بازدید
ۤبررسی مفهوم Defi2

اگر در دنیای دیفای یا همان امور مالی غیرمتمرکز که دو سالی هست شکوفا شده، فعال باشید می دانید که می توانید رمزارزهای خود را در استخرهای نقدینگی مختلف سپرده گذاری یا Stake کنید و سود دریافت کنید. همان خدماتی که بانکهای متمرکز سنتی هم ارائه می دهند و اینجا راحت تر و بین المللی تر و در دسترس تر شده است. سود این سپرده گذاری ها هم به صورت توکنهای موسوم به LP پرداخت می شود که می توانید باز آنها را در فرایند ییلد فارمینگ یا کشت بازده سپرده گذاری کرده و باز از این محل هم سود دریافت کنید. وسوسه کننده است نه؟ تا همین جا هم خدمات دیفای به قدری جذاب بوده است که دو سال رویایی  با جذب میلیاردها دلار نقدینگی و سرمایه گذاری را در پی داشته است.

اما حالا کسانی پیدا شده اند که می گویند توقف چرا؟ بیایید یک گام جلوتر برویم. بیایید توکنهای LP سپرده گذاری شده ی شما را هم باز به جریان بیندازیم و همچنان که گذاشته ایم تا سود تولید کنند، از آنها به عنوان وثیقه ی وام هم استفاده کنیم و به شما وام بدهیم. وام شما را هم با مکانیسم خاصی، کاری کنیم که خودش قسط های خودش را تولید کند تا نه پول وام دهنده سوخت شود نه وام گیرنده به فکر پرداخت قسط باشد. تازه می توانیم توکن های LP و باقی رمزارزهای سپرده گذاری شده ی شما را در مقابل نوسانات قیمت بیمه کنیم تا با ریزش قیمتها هول نکنید و سپرده های خود را کنسل نکنید. به نظر شما عالی نیست؟

با ارائه ی این خدمات جدید دنیا وارد دیفای 2 خواهد شد.

پیشرفت های قبلی دیفای

یونی سواپ، آوه، بنکور، میکردائو، کامپاند و سایر پیشگامان اولیه ی دیفای توانسته اند تا امروز پایه ی محکمی برای اقتصاد رو به رشد DeFi ایجاد کنند و بخش های مختلف خدمات پولی موسوم به “لگو های پولی” حیاتی و قابل ترکیب را به این اکوسیستم اضافه کنند. بازارسازان غیرمتمرکز خودکار اولیه (AMM) یعنی یونی سواپ و بنکور، اولین پروژه هایی بودند که به کاربران اجازه دادند که توکن ها را به سهولت و بدون اینکه از کیف پول خود خارج کنند، مبادله و تبدیل کنند. آوه و کامپاند هم اعطای وام و استقراض غیرمتمرکز را فراهم کردند که امکان بازدهی آنچین برای سپرده ها و دسترسی بدون نیاز به مجوز دولتی یا هر گونه مجوزی به سرمایه ها را فراهم کرد.

میکردائو هم یک استیبل کوین غیرمتمرکز را برای اعضای اکوسیستم ارائه کرد تا کاربران بتوانند در تراکنش ها از آنها استفاده کنند و در مقابل نوسانات ارزهای دیجیتال به عنوان یک بافر و ضربه گیر عمل کند. از طریق این پروتکل ها کاربران به صرافی هایی قابل اعتماد، وام دهی بدون دردسر و ارزهای دارای ارزش ثابت دسترسی پیدا کردند که سه اصل اساسی بازارهای مالی سنتی هستند.

با این حال شفافیت و کنترلی که کاربر در زیرساخت های دیفای از آن بهره مند می شود غیر قابل مقایسه با امور مالی متمرکز سنتی بانکها است.

محدودیت های دیفای 1

دیفای 2 برای غلبه بر محدودیت های دیفای 1 شکل خواهد گرفت. کمی در مورد این محدودیت ها بیشتر صحبت کنیم.

اولین مانع سخت بودن استفاده از پلتفرم های دیفای است. چون UI و UX یا همان به اصطلاح تجربه ی کاربری محصولات غیرمتمرکز پیچیده است، مبتدیان به دشواری می توانند از آن استفاده کنند و فعلا اکثریت کاربران فعال، علاقمندان با تجربه ی زیاد دنیای کریپتو هستند و افراد عادی در آن دیده نمی شوند. مردم خواهان گنجانده شدن در این فضا هستند و توانایی دیفای 2 در تبدیل دیفای به جریان اصلی امور مالی تعیین کننده ی رشد آن خواهد بود.

از سوی دیگر مقیاس پذیری و افزایش توان عملیاتی مشکلات را حل نمی کند. کارمزدهای بالا و زمان انتظار طولانی برای تایید تراکنش ها هنوز کاربران را تحت فشار خود دارد. اکثر راهکارهای دیفای بر بستر بلاکچین اتریوم ساخته شده اند و این شبکه هم به دلیل استقبال زیاد کاربران با مشکل تاخیر زمانی تایید تراکنش ها و کارمزدهای سر به فلک کشیده مواجه است. به همین دلیل کاربرانی که کمتر از چند هزار دلار سرمایه یا درامد دارند صرفه ی چندانی در استفاده از این ساختارها نمی بینند.

افراد بخصوص درحوزه ی کریپتو سلیقه های سرمایه گذاری کوتاه مدتی دارند و بازده های سرمایه گذاری هم مثل گذشته جذاب نیستند و این مسئله باعث شده مردم مکررا سرمایه های خود را به یک بخش وارد و از آن خارج کنند و جریان نقدی ناسالمی را رقم می زنند که استفاده از دارایی ها را ناکارامد کرده است.

علاوه بر این ها معامله در صرافی های غیرمتمرکز نیاز به وجود استخرهای نقدینگی دارد. با مشوق های موقت می توان نقدینگی را برای این استخرها حفظ کرد اما از حالت ایده آل فاصله ی زیادی دارند و این خود ریسک اساسی تری برای سرمایه گذاران کوچک ایجاد می کند.

همه ی این ها به ما می گوید به علت ریسک ها و هزینه های زیاد فعلی در دنیای دیفای، بزرگترین مشکل، همچنان جذب و حفظ نقدینگی در این بازار است. دیفای 2 می خواهد ثبات نقدینگی و اطمینان ایجاد کند.

بررسی مفهوم Defi2

هدف دیفای 2

برخلاف نسل قبلی برنامه های دیفای که برای کاربران طراحی شده بود، برنامه های تازه وارد  تمرکز ویژه ای بر تجارت بین بنگاه های اقتصادی (B2B) دارند. پروتکل های دیفای 2 از این واقعیت بهره می برد که نسل اول دیفای گام های اولیه را به خوبی برداشته و کاربران نسبتا خوبی را هم جذب کرده و حالا می توان موج بعدی این صنعت را راه اندازی کرد و هدف این نسل جدید پروتکل های دیفای محافظت از دوام طولانی مدت این بخش است.

مشکلات اساسی که از پایدار شدن این بخش جلوگیری کرده اند، اتکای بیش از حد به تامین کنندگان نقدینگی از اشخاص ثالث و دادن توکن های مشوق تامین نقدینگی و عدم ارتباط دیفای با امور مالی سنتی و اقتصاد جهانی است.

 

 

کپی لینک
نظرت رو اینجا برامون کامنت بزار

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط
کسب درآمد از بازی Binemon

یک بازی که ترکیبی از ژانرهای مختلفی باشد جذاب تر از بازی های تک ژانری است…

آشنایی با سالیدیتی، زبان برنامه نویسی بلاکچین

برنامه های غیرمتمرکز (Dapp) برنامه هایی هستند که بر روی شبکه ی متن باز …

چگونه با سرمایه گذاری در NFT می توان در 6 ماه صد هزار دلار درآمد کسب کرد؟

اگر بشنوید کسی از یک تعمیرگاه واقعی خود در 6 ماه 100 هزار دلار درآورده چه خواهید گفت …

مقایسه سقوط اخیر بیت کوین با بازار نزولی سال ۲۰۱۷؛ آیا این مقایسه درست است؟

برخی افراد اصلاح قیمت اخیر بیت کوین را با سقوط قیمت آن در سال ۲۰۱۷ مقایسه می‌کنند، اماّ این نظریه مخالفان …

بحث بر سر مشمول مالیات شدن ارزهای دیجیتال در مجلس شورای اسلامی

در جلسات اخیر مجلس شورای اسلامی به نقل از سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس …

ریپل به دنبال مدیر برای تعامل با بانک های مرکزی در مورد ارز دیجیتال است

خدمات پرداخت با استفاده از ارز دیجیتال ریپل، به دنبال یک متخصص در ارزهای دیجیتال …